23 Ekim 2013 Çarşamba

Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler 29 Ekim Yazılar


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili Şiirler , Yazılar ve 29 Ekim Cumhuriyet bayramı hakkında tüm detaylı bilgiler aşağıdaki makalede mevcuttur.

Türkiye Cumhuriyetin Kuruluşunun 90. Yılı Tüm Halkımıza Kutlu Olsun.Tüm yurtta törenlerle kutlanıyor. 29 Ekim 1923′te büyük çabalar ve fedakarlıklardan sonra ilan edilen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine armağan ettiği Cumhuriyet bugün 90 yaşına giriyor.


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın Önemi


Ülkemizde Cumhuriyet yönetiminin ilan edildiği tarih 29 Ekim 1923′dür. Bugün yurdumuzda ulusal bayram olarak coşkuyla kutlanmaktadır. Her yıl cumhuriyet yönetiminin ilanını 28 – 29 Ekim günleri Cumhuriyet Bayramı olarak çeşitli törenlerle ve etkinliklerle kutlarız.


Cumhuriyet Marşı


Cumhuriyet, cumhuriyet, en güzel şey hürriyet

Nice zahmet, nice emek verdi sana bu millet!

Gazimin sen en büyük yadigarısın bana

Nice zahmet, nice emek verdi sana bu millet!


Dalgalansın her tarafta şanlı Türk’ün bayrağı

Korumaktır ve yüceltmek azmimiz bu toprağı!

Bu vatan hiç sensiz olmaz, ey güzel cumhuriyet

Milletim öyle demiştir ; ya ölüm, ya hürriyet!


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Osmanlı İmparatorluğu’nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı.1914′te başlayan Birinci Dünya Savaşı’na dünyanın belli başlı devletleri katıldı.Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi.Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar,Fransızlar,İtalyanlar tarafından paylaşıldı.


Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa,19 Mayıs 1919′da Samsun’a geldi.Erzurum’da,Sivas’ta kongreler düzenledi.Mustafa Kemal Paşa “Tek bir egemenlik var,o da Milli egemenliktir.Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” diyordu.Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplandı.


Meclis, Mustafa Kemal Paşa’yı başkan seçti.Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.Bir yandan efeler,dadaşlar,seğmenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular.Öte yandan düzenli ordular İnönü’de,Sakarya’da,Dumlupınar’da savaştılar.Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.


Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu.Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti.


İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923′te ilk toplantısını yaptı.13 Ekim 1923′te Ankara Başkent oldu.Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra,çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı.28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırdı.Onlara , “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.”Dedi.


29 Ekim 1923 günü Atatürk,milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi.Meclis önergeyi kabul etti.Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu.Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.Cumhuriyet’in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.


Cumhuriyet;yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir.Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir.Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur.Cumhuriyet’i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir.


Cumhuriyet Bayramı


Gündüz herkes neşeli,

Şenlik olur akşamı.

Bayramların güzeli,

Cumhuriyet Bayramı.


Her bayramla bir tutmam,

Bu bayram, büyük bayram.

Yurtta üç gece, üç gün,

Eğlence var, şenlik var.


Işıklar yanar bütün

Dalgalanır bayraklar.

Her bayramla bir tutmam,

Bu bayram, büyük bayram


Necdet Rüştü EFE


Atatürk’ün bazı sözleri;



  • Türkiye devletinin şekl-i hükûmeti cumhuriyettir.

  • Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. (1924)

  • Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir. (1933)



Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler 29 Ekim Yazılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder